top of page

Focuskaarten zijn kaarten die een aanzet kunnen betekenen om ondersteuning te bieden in functie van een bepaald probleem. Dat kan gaan over leesproblemen maar ook over hechting of faalangst. De kaarten zijn te gebruiken tijdens consultatief overleg maar ook  tijdens een MDL, na een screening of bij het bespreken van een (HGD)-verslag . De kaarten zoeken verbinding met de onderwijsleersituatie en verankeren maatregelen in de componenten van de onderwijsleersituatie, t.t.z. taak, instructie, feedback en sturing. Gebruik ze NIET als invullijst, ze zijn er niet voor bedoeld, ze kaderen binnen de methodiek  van COLB (consultatief werken).

Elke kaart is opgebouwd volgens dezelfde logica. En omvat een aantal rubrieken. De kaart kan gebruikt worden om in te vullen of als leidraad bij het gesprek tussen CLB en leerkracht. Opgelet, de kaarten zijn in ontwikkeling en nog in "conceptfase" (2020). Taalkundig dient alles te gelegener tijd te worden verfijnd. Feedback is zeker welkom. 

Inteventiegebied: het gebied waar de  interactie aangepast moeten worden tussen leerkracht en leerling (taak, instructie, feedback, sturing) of het onderdeel dat in de focus staat (organiseren en plannen, werkgeheugen).

Vaardigheden:  bijzondere  aandacht voor sterktes van de leerling.

Begrijpen: waarover gaat deze focuskaart (vb. diagnose of probleem) wat is de strategie binnen het gekozen probleemgebied (vb. lezen, rekenen, faalangst). Er is aandacht voor de beginsituatie en het vaststellen van ernst en resistentie.

Preventie: hoe werk je samen op klasniveau en schoolniveau aan een probleem. 

​

​

Per interventiegebied wordt stilgestaan bij een aantal maatregelen of aandachtspunten. Essentie is vooral dat aanpassingen van de leersituatie primeren alvorens vaardigheden aan te leren bij kinderen.  Maak een keuze naar haalbaarheid toe. Kies wat je in de focus wil houden en veranker dit in het werkplan van het kind. 

​

Frank Vereeken, update 01/07/2021

bottom of page